Džamija Kralja Abdullaha

Džemat Džamije Kralja Abullaha jedan je od najmlađih gradskih džemata. Formiran je 2000. godine, izgradnjom džamije na veoma pristupačnoj i prostranoj lokaciji u Ši Selu. Džemat obuhvata jugoistočni dio Tuzle i ima oko 4. 000 domaćinstava. Pripadaju mu gradska naselja: Stupine, Zlokovac, Sjenjak i Ši Selo.Džamija nosi naziv po saudijskom kralju Abdullahu bin Adbulazizu el-Saudu, koji je dao da se džamija izgradi i adaptira.  Svojom veličinom, ljepotom i funkcionalnosti stekla je status centralne džamije u Tuzli i Muftijstvu tuzlanskom.

Džamija je izgrađena u okviru finansijske pomoći Visokog saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon Agresije na BiH. Smatra se jednom od najvažnijh projekata toga komiteta u Republici Bosni i Hercegovini, a njegova posebna važnost se ogleda u tome što je realiziran u gradu u kome poslije Drugog svjetskog rata nije zabilježena gradnja nijednog islamskog objekta. Značajna je i zbog toga što je najveća džamija na prostoru sjeveroistočne Bosne jer površina unutrašnjeg dijela mesdžida (prostor za obavljanje molitve) iznosi 780 m2, a ograđenog prostora ispred džamije djelimično natkrivenog nadstrešnicom 500 m2, tako da u oba dijela istovremeno može klanjati 4.000 vjernika. U džamiji se redovno obavlja beš vakat i održava mektepska nastava. Pored navedenog, u večernjim satima, najčešće između akšama i jacije, održavaju se časovi tahifza, te razna predavanja, promocije, druženja i sl.

Zadnjeg dana decembra se svake godine organizira svečanost pod nazivom „Večer Kur'ana“, koja okuplja istaknute učače Kur'ana“ iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Po podnoj površini džamije položen je jednodijelni, namjenski rađeni tepih. Boja i dezen tepiha su u skladu sa zelenosivim mermerom svijetlozelenim plafonskim površinama. U tepih su diskretno utisnute linije za poravnanje safova, kao i splet oktogonalnih zvijezda koji se šire od sredine džamije prema njenim rubnim površinama. Mihrab Džamije Kralj Abdullah je specifične izrade jer nije vezan za zidove džamije i doima kao vertikalno posađen u prednjem dijelu džamije. Minber džamije je dekorativna izvedba koja je dosta suzdržana kako bi hatib dolazio do punog izražaja, a ne minber. Na spratu džamije iznad ulaznog hola se nalazi i višenamjenska sala u kojoj se održavaju šerijatska vjenčanja, razni sastanci, predavanja, promocije i sl. U mektepskoj učionici, koja se nalazi na drugoj etaži džamije, održava se mektepska nastava za dvije grupe, te pored kancelarije (soba za itikaf) nalazi se i čajna kuhinja s trepezarijom. Džamija ima dvije identične munare, s po jednom šerefom i ugrađene su u bočne zidove džamije i do visine horizontalne visine tambura imaju kvadratnu osnovu. Džamija posjeduje veoma prostano dvorište s parkovnom površinom i fontanom s lijeve strane od ulaza u džamiju. Dvoriše je ograđeno sa sjeverne i istočne strane željeznom ogradom, a na južnoj strani je džamijski parking. Džamija ima dva zaposlena imama, a to su: hfz. Edin-ef. Peštalić, prvi imam od 2006. godine i hfz. Ahmed-ef. Rahmanović, drugi imam, od 2013. godine.

Od samog početka rada mekteba u ovom džematu, postojalo je veliko interesiranje roditelja za upis djece na mektepsku nastavu. Polaznici mektepske nastave do sada su uglavnom osvajali prva mjesta na takmičenjima na nivou Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Muftijstva tuzlanskog. U ovoj džamiji se održavaju četiri mukabele tokom ramazana i to su: ženska mukabela se održava prije podne-namaza, muška prije ikindije-namaza, hafiska mukabela se uči nakon podne-namaza. Od 2010. godine organizirana je i dječija mukabela, koju uče najbolji polaznici mektepske nastave.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu