Džamija u Pascima

Džemat Pasci sastoji se iz više zaselaka, smještenih na južnim brežuljkastim padinama Ilinčice. Prvi vjerski objekti u Pascima, za koje se zna, bila su dva stara mekteba. Jedan od njih je nakon Drugog svjetskog rata pretvoren u školu, a drugi je pretvoren u čitaonicu, te naknadno srušen kao i prvi. Zemljište je dodijeljeno privatnom licu, odlukom tadašnjih mjesnih odbornika, tako da je i danas na tom mjestu privatni objekat.

Mještani pamte staru džamiju, skromnih dimenzija. Nije poznato kada je izgrađena, ali se pretpostavlja da je prilikom rušenja bila stara oko 120 godina. Sadašnja džamija građena je od 1966. do 1972. godine, a zvanično je otvorena 16.8.1973. godine.  Džamija je renovirana 2003. godine kada su izvršeni značajni unutrašnji sanacioni radovi, a s vanjske strane postavljeni novi oluci. Prilaz je otežan zbog poprilične kosine terena i neadekvatnog prilaznog puta, posebno u zimskom i kišnom periodu.

U džamiji se obavljaju beš-vakat i ostali propisani namazi, kao i druge vjerske aktivnosti. U toku su pripremne aktivnosti za njezino temeljito renoviranje. Imam, hatib i muallim u ovom džematu je Benjamin-ef. Smajlović. 

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu