Džamija u Mramoru

Džamija u naselju Mramor pripada džematu Dobrnja i broji 340 do 400 domaćinstava. To je rudarsko naselje formirano u vrijeme socijalističke Jugoslavije, i koliko je poznato, nikada u njemu nije građena džamija. Najbliži vjerski objekat udaljen je oko 2 km. Želja mnogih mještana Mramora da klanjaju u svojoj džamiji stara je decenijama. Zvanično traženje dozvole za izgradnju džamije počelo je 2000. godine. Mještani su nekoliko godina, pokušavali naći odgovarajuću parcelu, koja bio geomehanički bila prihvatljiva za podizanje adekvatnog vjerskog objekta. Na kraju trinaestogodišnjih nadanja i napora, mještani su izgradili i radno otvorili svoju prvu džamiju 2014. godine. Veliku podršku u iznalaženju odgovarajuće lokacije i ustupanju zemljišta na korištenje dali su direkcija rudnika uglja i JU OŠ „Mramor“.

Džamija je izgrađena na površini od oko 1500 m2. U arhitektonskom pogledu, noizgrađena džamija pripada grupi jednoprostornih džamija s četverovodnim krovom i drvenom munarom. Osim temeljnih traka, koje su formirane od armiranog betona, objekat džamije je u potpunosti izgrađen od drveta. Ovakve džamije danas predstavljaju pravu rijetkost, a u prvim stoljećima osmanske uprave u našim krajevima bile su najrasprostanjeniji tip. Kao kruna napora i isčekivanja, u rudarskom naselju Mramor kod Tuzle iznikla je „lijepa montažna džamija od drveta, koja može biti urnek izgradnji tradicionalne bosanske džamije.“ Džamija je radno otvorena uoči ramazana 26. juna 2014. godine učenjem mevluda i dove.

01. oktobra 2016. godine svečano je otvorena džamija. Svečanom otvorenju prisustvovalo je više od 5000 vjernika iz sjeveristočne i srednje Bosne, koji su organizovano došli sa 70 autobusa i više stotina privatnih automobila. Svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik reis-ul-uleme – dugogodišnji banjalučki muftija Edhem-ef. Čamdžić, pomoćnik muftije tuzlanskog - dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla - hfz. Ahmed-ef. Huskanović, imami Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, zvanice i gosti iz političkog, privrednog i javnog života grada Tuzle i okoline.

2021. godine izvršeni su radovi na termoizolacija objekta džamije. Tokom rekonstrukcije i prozori i potkov su zaštićeni dodatnim farbanjem. Obzirom na klimatske uslove, zime sa dosta padavina, kao i kišne jeseni i proljeća bilo je teško održavati drvenu konstrukciju džamije, stoga se pristupilo toplifikaciji i drugom potrebnim radovima na rješavanju ovih poteškoća.
Hatibsku i muallimsku dužnost u džamiji obavlja Edin-ef. Arapović.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu