Džamija u Šabanima

Džamija u Šabanima nalazi se u džematu Donja Obodnica. Džamija je dimenzija 8x8 m. Munara je visine 7 m. U prizemlju džamije je mektebska učionica, abdesthana, toalet i kotlovnica, dok je na spratu mesdžid-prostor za namaz.

Džamija u Šabanima je radno otvorena 29. aprila 2017. godine, a sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je vakifa Aida Šerif iz Kuvajta. Tim povodom džamija je dobila ime Džamija Šerifa i El-Avadi. Pored džamije je izgrađena i hajr česma za čiju izgradnju je sredstva uvakufila Hadžiarapović Hajra iz Tuzle. U subotu 23. septembra 2017. godine upriličeno je večano otvorenje novoizgrađene džamije.
Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-ulema IZ u BiH Dženan-ef. Handžić, direktor medrese „Osman Redžović“ u Visokom, izaslanik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO ovog medžlisa Hasan-ef. Spahić, župnik iz župe Breške fra Marko Antić, predstavnici vakifa iz Kuvajta, predstavnici organizacije Ihja Turas Al-Islami, imami, gosti i brojni džematlije.

Imamska kuća je rekonstruisana 2019. godine. Muallim u ovoj džamiji je hafiz Eldar-ef. Ćatibušić.

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu