Mesdžid Bukinje

Mesdžid Bukinje je manji novoformirani prigradski džemat, formiran krajem 1995. godine i koji se nalazi 3 km zapadno od Tuzle, s desne strane magistralnog puta Tuzla-Doboj. Najveći broj stanovnika u Bukinju i okolnim naseljima radio je u rudniku. Bukinje je poznato kao industrijska zona Tuzle jer je se tu pored Rudnika uglja Bukinje nalazi i veliki broj industrijskih objekata, kao Termoelektrana Tuzla, Hemijski kombinat, Siporeks, pjeskara Tuzla Kvarc, Tuzla putevi i dr.

Mjesnu zajednicu Bukinje čine naselja: Rapače, Kolona, Hudeć i Šikara. U naselju Bukinje nalazi se mesdžid, kao centralno mjesto okupljanja vjernika i funkcioniranje džemata. Mesdžid je situiran u jednoj starijoj radničkoj baraci, tlocrtne koncepcije 20x10 cm, neposredno uz lijevu stranu lokalnog puta Bukinje-Lipnica. Baraku je ustupila firma „Rudar“ koja je imala svoju ispostavu u Bukinju. U mesdžidu se obavljaju džuma, teravija i bajram namazi a povremeno i ostali namazi te drugi vjerski programi. U neposrednoj blizini objekta nema stambenih objekata. Mesdžid je prizemni objekat na kamenom soklu, s klasičnim prozorima, pokriven drvenom konstrukcijom, s pokrovom od crvenog crijepa. Objekat je prepoznatljiv po dva karakteristična prozora ugrađena u dva zida s prednje strane, jedan duži i bočni kraći. Adaptaciju radničke barake u mesdžid vršili su su sami mještani naselja Kolona dobrovoljnim radnim akcijama. Mektepska nastava se održava u mesdžidu subotom i nedeljom.
„S obzirom na to da je Bukinje specifično područje, gdje roditelji ne pokazuju veliku zainteresovanost da im djeca redovno pohađaju mektepsku nastavu, kao mualim, stalno sam morao biti inventivan kako bi privukao djecu u mekteb i potruditi se da tamo i ostanu“, ističe Smail-ef. Hašarić, koji je i hatib u tom džematu danas. Bukinje nema svoje mezarje. Umrli muslimani se ukopavaju u gradskim mezarjima u Tuzli, a najviše u mezarjima Bukovčić i Kojšino.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu