Medžlis Islamske zajednice Tuzla

Medžlis Islamske zajednice Tuzla spada u red najmnogoljudnijih medžlisa u Bosni i Hercegovini. 

Teško je kazati kada je ustanovljena prva organizaciona struktura Islamske zajednice na području Tuzle. U domenu Vjerske uprave donesena su četiri ustava Islamske zajednice, što je imalo i neposredne implikacije na ustroj Zajednice u Tuzli.  Ustavom Islamske vjerske zajednice iz 1947. godine, Tuzla je bila sjedište Vakufskog povjerenstva, da bi se ta odrednica neznatno terminološki izmijenila ustavom Islamske vjerske zajednice iz 1959. godine u Povjerenstvo Islamske vjerske zajednice. Ustavom iz 1969. godine uvedena je odrednica odbor Islamske zajednice, koji je definiran kao osnovni organ Islamske zajednice na svom području.
Uporedo s nizom procesa na području Muftiluka tuzlanskog teklo je i kadrovsko obnavljanje i jačanje rada Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Medžlis danas ima razvijene stručne i administrativne službe s kvalificiranim zaposlenicima, čime se postiže kvalitetna vjerska edukacija, te pravna i ekonomska sigurnost rada Medžlisa. Vjersko-prosvjetna, Administrativno-pravna, Finansijsko-računovodstvena i Tehnička služba obuhvataju i koordiniraju cjelokupan rad Medžlisa.
Na području Medžlisa posljednjih godina dinamično se vrši proces kadrovskih promjena i stručnog unaprijeđenja postojećih zaposlenika, tako da je sve veći broj imama s titulom hafiza i naučnim stepenima.
Prema Izvještaju o radu Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa za 2016. godinu, vjerski život je organizovan u 27 džemata.
Do 1991. godine na području Medžlisa, bilo je svega 12 džamija, od toga 7 u gradi i 5 u gravitirajućim džematima. Danas na području Medžlisa Tuzla ima 41 džamija.

 

omladinski kurg 2019

Linkovi

az bih tz iz bir radiu iz bih vd iz bih mftz preporod halal link medresa link medresa link

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


facebook 2

Menu