Aktuelnosti

Previous Next

Džamija Kralj Abdullah: Najmlađi polaznici mektebske pouke

IMG 2565U vremenu u kojem živimo odgoj i obrazovanje imaju prvorazredni značaj i neizmjerljivu važnost. U tom smislu mekteb ima posebno mjesto, nezamjenjivu ulogu i izuzetno veliki značaj, te kao takav sistem poučavanja mekteb nema alternative.

Uloga i značaj mektebske pouke se ogleda u činjenici da se u mektebu odvija kontinuirani vid islamskog poučavanja, odnosno mekteb predstavlja institucionalno organizovani islamski odgoj i obrazovanje. Polaznici mekteba u okviru pouke se upoznaju i poučavaju osnovama islamskog vjerovanja i učenja, te osposobljavaju za praktično življenje u din-i islamu. 

Mektebska nastava se na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla izvodi u 46 mekteba.

Jedan od mekteba koji trenutno ima najveći broj polaznika je mekteb džamije Kralj Abdullah. Mekteb se odvija u tri grupe. Najbrojnija je grupa najmlađih polaznika mekteba. U ovu grupu je upisano oko 90 polaznika, starosne dobi od 4 do 8 godina. Pored ove grupe mekteb pohađaju još dvije grupe koje su mlađeg i starijeg školskog uzrasta.

IMG 2573Radionica za najmlađe 

Prema riječima muallime Hanife Šahbegović najmlađe mekteblije znanje o vjeri stiču na interaktivan način.

- Često zajedno učimo kraće kur'anske sure, kao i druge osnove lijepog islamskog ponašanje. Radionice na određene temu su jedna od čestih i djeci dragih aktivnosti, kao i zajedničke recitacije i učenja ilahija i kasida – dodaje muallima Šahbegović.
To su samo neke od aktivnosti koje se svakog vikenda realizuju u mektebskoj grupi najmlađih polaznika u najvećoj tuzlanskoj džamiji.

Grupe mlađeg i starijeg školskog uzrasta svoja znanja stiču uz mentorstvom muallima hafiza Edin-ef. Peštalića i hafiza Ahmed-ef. Rahmanovića.

IMG 2541Zajednički rad mekteblija

U okviru mekteba u ovom tuzlanskom džematu egzistira i Škola Kur'ana za najmlađe čiji program koji se realizuje svakog radnog dana, kao i mektebskih hor koji vrijedno uvježbava ilahije i kaside kojima uljepšava svečanosti ovog džemata, ali i Medžlisa Tuzla.

IMG 2602Članovi hora mekteba Kraljeve džamije 

Vrijedi napomenuti da polaznici ovog mekteba redovno bilježe i zapažene rezulatate u gotovo svim kategorijama i na svim nivoima takmičenja.

''...Budite (Boži) učeni i pobožni ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!'' Ali-Imran, 79.

baner

az


Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu