Tekstovi

Previous Next

Uživajmo u svome svakodnevnom miradžu

miradz fotoAllahu Uzvišenom zahvaljujemo na Njegovim neizmjernim darovima, na Njegovog miljenika i poslanika, resuli-ekrema Muhammeda, alejhis-selam, salavat donosimo. Allahovu uputu, milost i oprost za sve nas molimo.

„Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. – On, uistinu, sve čuje i vidi.“ (El-Isra, 1)

Draga braćo i poštovane sestre!

Važno je ukazivati i podsjećati se na činjenicu da je dunjalučki život satkan od iskušenja. Svi ljudi, bez izuzetka, osjete kušnju. Nezamisliv i nemoguć je život bez iskušenja. Na taj način Uzvišeni Allah nas drži budnim i odgovornim. Približava nas Sebi. A što smo bliži Stvoritelju svjetova kušnje lakše prevladavamo. Više od godinu dana smo iskušani velikom neizvjesnošću s virusom koji se proširio čitavom zemaljskom kuglom. Već nas je podsjetio na neke vrijednosti koje su elementarne, temeljne, koje ne bismo smjeli zanemarivati, a činili smo to, bile su nam na marginama. Više nego ikad je vrijeme da brinemo o životu, zdravlju, porodici i drugim ljudima. Ono što je dosad zaokupljalo našu pažnju i oduzimalo nam dragocjeno vrijeme, ispostavilo se da i nije toliko važno. Preko noći stanje u svijetu se promijenilo, niko više nije siguran, ni najjači više nisu tako bahati i arogantni. Pokazalo se da je sve ovisno o milosti Gospodara svjetova.
Na izmaku je sveti mjesec redžeb. U srijedu, 10. marta s akšamom nastupa odabrana noć, Lejletul-Miradž.
Vrijednost ove noći je velika. Zbog važnosti ovog događaja, jednu kur'ansku suru Uzvišeni je nazvao El-Isra – Noćno putovanje.

Doslovno značenje riječi 'isra' jeste započeti putovanje noću. U ovom kontekstu ona se odnosi na putovanje Muhammeda, alejhis-selam, od Mesdžidul-Harama u Mekki do Mesdžidul-Aksaa u Jerusalemu. Dok Miradž predstavlja stepenice ili deredže, te se razumijeva i prevodi kao 'uzdignuće' poslanika Muhammeda, alejhis-selam, na najviše nebeske sfere.
Prema historijskim izvorima, ovaj događaj zbio se u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, alejhis-selam, poslanstva. To je bilo nakon senetul-huzna (godine tuge), u kojoj je Poslanik, alejhis-selam, izgubio svoja dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, suprugu hazreti Hatidžu i amidžu Ebu Taliba.

Dakle, Miradž je poseban dar poslaniku Muhammedu, alejhis-selam, od njegovog Stvoritelja. Događa se nakon desetogodišnjih iskušenja Poslanika, alejhis-selam, zbog pozivanja u islam i svih silnih nevolja i poteškoća koje su ga pratile. Uprkos brojnim kušnjama i nedaćama, Poslanik, alejhis-selam, nije se predavao. I zbog toga biva nagrađen – Miradžom. U Kur'anu se veli: Pa, zaista, uz tegobu je i olakšanje, zaista, uz tegobu je i olakšanje! (El-Inširah, 5-6) Pouku koju iščitavamo i sasvim jasno razumijevamo jeste da Božija pomoć, olakšanje i konačna nagrada dolaze nakon našeg djela, odnosno nakon što uložimo mnogo rada, truda i potencijala koje imamo.

Poznato nam je da je te noći Uzvišeni Allah ukazao posebnu čast poslaniku Muhammedu, alejhis-selam, kakvu nikada prije ni poslije toga nije ni prema bilo kojem drugom stvorenju, uključujući i meleke. Neke od tih počasti su da je susreo svoje prethodnike, poslanike i predvodio ih u namazu, vidio ljepote dženneta i strahote džehennema, vidio je Džibrila u melekanskom liku, to je bilo drugi put da ga tako vidi, a prvi put je to bilo na zemlji, ispred pećine Hira. Niko drugi od vjerovjesnika nije vidio Džibrila u melekanskom liku.

Poslanik, alejhis-selam, je od Mekke do Kudsa prešao na posebnoj jahalici, tj. buraku, jahalici iz dženneta koja je namijenjena poslanicima i vjerovjesnicima. Potom svoj put u nebeske visine, do prvog neba nastavlja smaragdno zelenim ili zlatno srebrenim stepenicama, spuštenim na lancima od bisera. A nakon toga, na krilima meleka putuje od prvog do sedmog neba, da bi od sedmog neba do Sidre (Lotosovog drveta, krajnje granice ovoga svijeta) otišao na krilima odabranog meleka Džibrila.
Melek Džibril nije mogao nastaviti putovanje dalje od Sidre, što nam potvrđuje da je Muhammed, alejhis-selam, odabraniji kod Allaha, džellešanuhu, od svih meleka i svih ljudi. Od Sidre do mjesta susreta i razgovora sa Allahom, džellešanuhu, Poslanik, alejhis-selam, je nastavio na Refrefu, odnosno nosiljci sastavljenoj od džennetskih zelenih ptica. Nakon što je Refref došao do određene granice, Poslanik, alejhis-selam, je bio uveden u prostor svjetla gdje je nastupio susret i razgovor s Uzvišenim Allahom.

Da rezimiramo, nakon najvećih iskušenja i teškoća, dolazi olakšanje i nagrada. Poslanik islama uživa neviđene počasti. Na Miradžu Allah, džellešanuhu, je Svome Poslaniku, samim time i svima nama podario najveći dar u vidu pet dnevnih namaza, potom je obećao Svoju neizmjernu milost i oprost grijeha vjernicima, kao i posebnu nagradu za dobro djelo koje se multiplicira do 700 (sedam stotina) puta.
Draga braćo, naš Poslanik, alejhis-selam, nam oporučuje da i mi možemo kušati slast Miradža. On veli: „Namaz je miradž vjernika.“ Dakle, ono što je Poslanik, alejhis-selam, doživio na ovom putovanju, vjernik to doživljava kroz miradžski dar, odnosno kroz svoj namaz. Dok smo u namazu, razgovaramo s Allahom, a kada smo na sedždi, tada smo Mu najbliži.

I na kraju, živimo vrijeme velike kušnje, ona je opomena i podsjećanje svima nama. Život je kratak i brzo prođe. Okrenimo se pravim vrijednostima. Vratimo se Uzvišenom Allahu (Fe firrū ilallāh – bježite Allahu, približite se Allahu, kod Njega utočište tražite, jer je On; Allahus-samed – utočište svakom). Obnovimo i ojačajmo našu vezu s Uzvišenim. Što je ta veza čvršća, nedaće su lakše savladive, a životni uspjesi su ljepši i trajniji.
Naš miradž – put prema Allahovoj blizini i Njegovom zadovoljstvu u prilici smo ostvariti svaki dan kroz abdest, namaz, učenje Kur'ana, salavata, dova, kao i posebnim djelima poput pažnje i brige o porodici, komšijama, siromašnima, starijim osobama, džematu itd.

Svi vjernici su svakodnevno u mogućnosti duhovno iskusiti i uživati u svome miradžu.

Na putu do tog cilja iskoristimo svaku ukazanu priliku, a posebno u mubarek noćima, kao što je miradžska.
Molim Allaha, džellešanuhu, za Njegovu uputu, milost i pomoć svima nama.

Džemat Sepetari, 5. mart 2021.
Esmir-ef. Hasanović

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...



 

Menu