Vijesti

Previous Next

Dani džemata Sepetari

sepeatri 2U džematu Sepetari od 14. do 17. jula upriličena je manifestacija “Dani džemata Sepetari”.

Manifestacija koja je organizirana povodom desetogodišnjice rada džemata obuhvatala je nekoliko aktivnosti koje su bile organizirane u skladu sa epidemiološkim okolnostima.

Centralna svečanost, kojom je obilježen jubilej tuzlanskog džemata Sepetari, upriličena je u petak 17. jula 2020. godine.
Prije džuma-namaza proučena je hatma-dova svim vakifima i merhumima džemata. Hatmu su proučili džematlije, a hatma-dovu dugogodišnji predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić. Hutbu je kazivao i džuma-namaz predvodio glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.
Nakon namaza, imam džemata Sepetari Esmir-ef. Hasanović se osvrnuo na prethodnih deset godina uspješnog rada džemata, potom se prisutnim džematlijama obratio predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić.

Ovom prilikom dodijeljena su priznanja najredovnijim džematlijama, kao i džematlijama koji su značajno pomogli rad džemata u prethodnom periodu. Posebno priznanje ovom prilikom u ime Medžlisa, ali i džematskog odbora je uručeno dugogodišnjem muteveliji Akifu Bakiću.

- Neke džematlije već ranije dobili vakufname i druga priznanja, danas je taj niz nastavljen, a već iduće prilike ćemo iskazati našu zahvalnost i drugim zaslužnim džematlijama, a njih je hvala Bogu značajan broj, kazao je efendija Hasanović.

Svečanosti su također, prisustvovali direktor biblioteke "Behram-beg" mr. sc. Admir Muratović, direktor OŠ "Slavinovići" mr. Mirsad Muhamedbegović i imam džemata Avdibašići Sadif-ef. Mahmutović.

Prijem za za ovogodišnje maturante/polaznike mekteba i susret omladine

U okviru programa obilježavanja jubileja džemata organizirana je svečana sjednica džematskog odbora na kojoj je upriličen prijem za ovogodišnje maturante/polaznike mekteba. Na svečanosti maturantima su uručene diploma o završenom mektebu i sahat kao hedija, koji će ih podsjećati na period proveden u mektebu. Intencija je da ovaj poklon simbolizira vrijeme kao jednu od Allahovih blagodati koju treba da koriste u dobru, te da ih podsjeća na važnost tačnosti i odgovornosti u životu.

sepatari 5

Svečanosti su prisustvovali učenici, njihovi roditelji, članovi džematskog odbora, imam Esmir-ef. Hasanović i direktor OŠ "Slavinovići" Mirsad Muhamedbegović, koji se u ovoj prilici obratio prigodnim riječima.

Nagrađeni maturanti su Edina Kožar, Emina Husić, Nerma Husejnović i Muhamed Mujanović.
Edina i Emina školovanje nastavljaju u Behram-begovoj medresi, Nerma u Gimnaziji "Meša Selimović", a Muhamed u Elektrotehničkoj školi. Kako navode iz džemata maturanti će i dalje biti vezani za našu džamiju i džemat, aktivno će učestvovati u projektima Mreže mladih.

U ovim svečanim danima upriličeno je i druženje članova Mreže mladih. Tokom susreta uručene su prigodne hedije povodom stupanja u brak Selveru i Sedini Hadžić, kao i Emini Vehbić koja će za nekoliko dana, također učiniti taj korak.

sepatari 4

Omladina je kao znak zahvale imama Esmir-ef. i njegovu hanumu Nudžejmu iznenadila i nagradila za njihov rad, trud i postignute rezultate u ovom tuzlanskom džematu.

U džamiji u Sepetarima već se planiraju nove aktivnosti koje će se realizovati zajedničkim snagama već u narednom periodu.

11 juli u Tuzli

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu