Vijesti

Previous Next

U tuzlanskoj tekiji obilježen Šebi-arus 

received 422603326316522U tekiji Šejh Ahmed Nurrudin u Tuzli u nedjelju 21. decembra 2021. godine upriličena je 32. akademija povodom Šebi-arusa.

Ovom akademijom se nastavila tradicija obilježavanja dana kada je na bolji svijet preselio Mevlana Dželaludin Rumi, istaknuti islamski učenjak, teolog i pjesnik. Program ovogodišnje Akademije je realizovan sa reduciranim sadržajem i uz pridržavanje svih mjera zaštite zdravlja.

Uvodnim riječima dobrodošlice prisutnim se obratio šejh Edib Kravić. O aktivnostima u protekloj šebiaruskoj godini prisutne je izvjestio vekil Ramiz Nurikić. Prisutni su upoznati i sa radovima koji su u proteklom periodu završeni na tuzlanskoj tekiji, a koji su značajno unaprijedili uslove i izgled tekije. Kazivani su odlomci iz Mesnevije i to odlomak Gazel o smrti na perzijskom i bosanskom jeziku. Program je upotpunjen učenjem ilahijama i zikrullahom, a potom i hatma dovom.

U Tuzli se Šebi-arus obilježava od 1990. godine. Kada je održana prva Akademija 1990. godine u Tuzli u to vrijeme se Šebi-arus održavao samo u Sarajevu i u Konji.

15 vecer kurana

OPCIJA 2

 

zekatpreporod

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu