Iz džemata

Previous Next

Dove i veliki iftar u džematu Dobrnja

dova2U džematu Dobrnja je u utorak, 07. maja proučena tradicionalna dova za muškarce, a u srijedu, 08.maja 2019. godine dova za žene.

Dovi su u utorak prisustvovale džematlije i imami Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. U uvodnoj riječi džematlije je poselamio imam džemata mr. Ibrahim-ef. Softić i ukazao je na stoljetnu tradiciju učenja dova u džematu Dobrnja, pa i tokom mjeseca ramazana.

Imami su izveli mevludski program, a vazu-nasihatu kazivao je prof. Seid-ef. Mujagić, imam džamije Miladije u Tuzli. Na kraju programa dovu je proučio i podne-namaz imamio Husein-ef. Resić, imam Brdo džamije u Tuzli.

Dovi u srijedu prisustvovalo je veći broj vjernica. Program su izvodile i džematlijke, a ilahije su učile učenice mektebskog hora. Vazu-nasihat kazivala je Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj medresi, koja je kraju programa i proučila dovu.
Ova tradicionalna dova stoljećima se održava prvog utorka poslije Rozi Hidra kod džamije u Dobrnji. Dovu u džematu Dobrnja spominje i Enver Mulahalilović u knjizi 'Vjerski običaji muslimana' u poglavlju 'Godišnje dove'.

Iftar uz dove

Veliki iftar za 250 postača u Društvenom domu Dobrnja, a u povodu tradicionalne muške i ženske dove, priredili su džematlijke i džematlije džemata Dobrnja. Organizaciju iftara koordinirali su Džematski odbor i Aktiv žena Dobrnje.

Iftaru je prisustvovao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, imami, mutevelije i džematlije džematâ Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, te gosti iz javnog i privrednog života Dobrnje i grada Tuzla.

U iščekivanju nastupanja iftara kraći program izveli su najmlađi članovi KUD 'Mladi rudar' iz Dobrnje igrama iz Bosne i Hercegovine i učenici mekteba ilahijama i recitalima o ramazanu.

Nakon iftarske dove prisutnima se obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji je predstavio projekat Ramazanskih novina i ukazao na blagodati mubarek mjeseca ramazana.

Ugodno iftarsko druženje završeno je zajedničkim klanjanjem akšam-namaza u džamiji u Dobrnji.

 

IMG 52d59715a2c9124b712c799778b3bf21 V

YOUTUBE

Vaktija

Lokacija: Tuzla
Datum: 19. rebi'u-l-ahir 1442 // petak, 4. decembar 2020
Zora: 5:16
Izlazak sunca: 7:00
Podne: 11:36
Ikindija: 13:46
Akšam: 16:12
Jacija: 17:43

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu