Iz džemata

Previous Next

Džemat Pasci: Posjeta porodicama imama u povodu 107. godišnjice Dana ilmijje

71939969 2432749330106092 1913039357749493760 nU utorak, 08. oktobra 2019. godine članovi džematskog odbora džemata Pasci Gornji na čelu sa imamom Benjamin-ef. Smajlovićem posjetili su porodice imama koji su ranije radili u ovom džematu.

Nakon ikindija- namaza u džamiji u Priluku upriličena je posjeta porodici rahmetli Salih-ef. Halilčevića koji je svoj radni vijek proveo u džematu Pasci. U kući rahmetli Salih-ef. živi Sadika hanuma, koja se posebno obradovala posjeti.

Druga posjeta upriličena je u selu Višća kod Živinica porodici rahmetli Mustafe-ef. Sinanovića. U porodičnoj kući rahmetli Mustafa-ef. živi Kasema hanuma, sin Muhamed sa suprugom i djecom. Posjeti je prisustvovao i Dženan-ef. Sinanović, sin rahmetli Mustafe-ef. koji je i sam imamsku dužnost u džematu Pasci obavljao od 1998-2014. Godine, a danas je imam u tuzlanskom džematu Grabovica.

Posjete su protekle u ugodnom raspoloženju uz evociranje sjećanja na život i događaje koji su se dešavali u džematu Pasci.

„Svaki čovjek iza sebe ostavlja neki trag, imami u našem džematu ostavili su iza sebe mnogo dobra i zbog toga ćemo se truditi da se oni u našem džematu nikada ne zaborave i da zijaretimo njihove porodice svake naredne godine“- ističe Benjamin ef. Smajlović, dodajući da će ovaj adet prenijeti i na generacije koje dolaze.

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu