Iz džemata

Previous Next

Mladi u posjeti Mađarskoj

IMG be52fc6cbadd20177b57e53efd04b152 VU sklopu realizacije godišnjeg plana aktivnosti sa mladima, u subotu 02. novembra 2019. godine organizovana je jednodnevna edukativna ekskurzija omladine u Mađarsku.

Na putovanju su bili prisutni glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, imami i mladi iz džemata Donji Čaklovići, Simin Han, Sepetari, Slavinovići, Hukići, Grabovica, Gornji Čaklovići, Vasići i mladi iz džemata Gazi Turali-begove džamije.

Prva destinacija je bio grad Pečuh u kojem se zijaretila Gazi Kasim-pašina džamija iz 16. stoljeće, koja je u 17. stoljeću preuređena u crkvu. U Pečuhu su mladi vrijeme proveli u ugodnoj šetnji glavnim trgom i drugim aktivnostima. Zatim su imali priliku upoznati Šikloš, gradić na jugu Mađarske, u kojem obitava i nekolicina Bošnjaka, te obaviti podne i ikindiju namaz u Malkoč-begovoj džamiji, sagrađenoj u 16. stoljeću.

Zanimljivo je spomenuti da su prve muslimanske zajednice (Kalisi pleme) u Mađarsku doselile dva vijeka prije pokrštavanja na ovim prostorima. Impresije sa putovanja su pozitivne što ukazuje na želju i potrebu za upoznavanjem povijesti islama i života muslimana, naročito onih koje prošlost povezuje sa Bosnom i Bošnjacima.

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu