Iz džemata

Previous Next

Promovisana knjiga „Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja"

IMG 7891U organizaciji džemata Kulturno-obrazovni centar Tušanj-Slatina i Balkanskog centra za analizu i studije- Balans, u srijedu 27. novembra u amfiteatru pomenutog Centra, održana je promocija knjige „Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja“, prof. dr. Abdulkadira Madžita.

Publikaciju je na bosanski jezik preveo dr. Sedad Bešlija, koji je ujedno bio jedan od promotora. Pored dr. Bešlije, ovom prilikom o knjizi je govorio i prof. dr. Amir Karić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli. Moderator promocije bio je mr. Admir Lisica.

Prof. Karić je tokom svog izlaganja naglasio da je Erbakan bio jedan od lidera koji je zasigurno ostavio značajan trag u prošlom stoljeću, dodajući kako je važno razgovarati o njegovim djelima i idejama koje je ostavio iza sebe.

Historičar Sedad Bešlija se u svom izlaganju osvrnuo na značaj poznavanja djela, života i ideje velikana Nedžmettina Erbakana.

Erbakanov politički put je pun izazova i prepreka, uspjeha. S tim u vezi, ovaj značajan prijevod bosanskohercegovačkog historičara dr. Sedada Bešlije predstavlja napor da se naša javnost po prvi put upozna sa detaljnijim pregledom i analizom života, djela i ideje Nedžmettina Erbakana, iz koje, sasvim sigurno, svaki čitalac može pročitati lidersku poruku.

Promotori su dalje podsjetili da je Erbakan političar koji je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo val nade u novu tursku, ali i globalnu muslimansku stvarnost, nasuprot vojnih udara i autoritativnog vojnog aparata koji je u sjeni djelovao destruktivno po tursko društvo u cjelini. Također, kazano je kako je Erbakan pokrenuo proces promjena unutar društva, te da to nadilazi okvire političkog aktivizma i površne participacije u vlasti.

Riječi zahvale za ovu tuzlansku promociju upućene su džematu na čelu sa hafizom Saudin-ef. Gobeljićem. 

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu