Iz džemata

Previous Next

Tribina za mlade: Bosanski jezik – naš maternji jezik

Tribina-dobrnjaU Kulturnom centru "Muhamed Hevai Uskufi" u Dobrnji  u subotu 22.02.2020. godine održana je tribina "Bosanski jezik – naš maternji jezik". 
 
Tribinu je organizovala Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a suorganizator je bio džematski odbor džemata Dobrnja. Tribini je prisustvovao  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, kao i imami i mladi  džemata koji gravitiraju džematu Dobrnja. Gost predavač na tribini bio je mr. Admir Muratović.
 
Ovom tribinom obilježen je 21. februar - Dan maternjeg jezika. 
 
U uvodnom obraćanju imam džemata Dobrnja mr. Ibrahim-ef. Softić poselamio je prisutne i ukazao na važnost prava na maternji jezik.  
 
Mr. Admir Muratović, direktor biblioteke "Behram-beg" u Tuzli, ovom prilikom je govorio o jeziku kao Božijem daru i pravu svake osobe da govori jezikom koji naziva onako kako želi. -Uprkos višedecenijskoj zabrani da se naš maternji jezik naziva bosanskim, on je preživio zato što se njime govorilo u porodici. Od 1993. godine i nominalno naš maternji jezik možemo zvati onako kako se stoljećima i nazivao – bosanski jezik, kazao je mr. Muratović.
 
Glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović zahvalio se gostima na tribini i pohvalio ovakav način njegovanja i čuvanja maternjeg jezika.
 
IMG b966f750a64357a7e5b2f7324d05563f V
 
Nakon tribine i jacija-namaza, u nastavku druženja na sportskom terenu u Dobrnji, mladi džemata  Mihatovići, Lipnica, Donja Obodnica, Avdibašići i Dobrnja odigrali su turnir u malom fudbalu. 
Najuspješnije ekipe na tom susretu bile su ekipe iz Donje Obodnice i Avdibašića.

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu