Iz džemata

Previous Next

Jednodnevni izlet džematlija Šehidske džamije

Foto6U tuzlanskoj Šehidskoj džamiji pored redovnih aktivnosti, realizuje se i niz raznolikih i prilagođenih aktivnostima koje su namijenjene različitim kategorijama džematlija. Karakter ovih aktivnosti je prvenstveno edukativni. Pored edukativnih programa, u ovoj džamiji organiziraju se i rekreativini sadržaji koji imaju za cilj druženje i zbližavanje džematlija.

Tim povodom, u subotu 17.oktobra 2020. godine džematlije Šehidske džamije posjetile su gradove Doboj, Zenicu i Travnik.

- Međunarodni forum solidarnosti Emmaus u Klokotnici bio je naša prva destinacija. Domaćini, na čelu sa direktorom Hamzalijom Okanovićem, počastili su nas kahvom, kolačima i sokom. Cilj ove posjete bila je zahvala na dosadašnjoj saradnji kroz razne projekte koje je MFS Emmaus podržavao, kao što je projekat izrade ilahije hora Šehidske džamije, kazao je imam Eldin-ef. Mehmedović. Efendija Mehmedović je ovom prilikom uručio direktoru Hamzaliji levhu u znak poštovanja i zahvalnosti.

IMG bbd154018710264eb52b7e360e3e2a51 V

Nastavljajući putovanje uzvodno uz rijeku Bosnu, džematlije su posjetile i srednjovjekovni bosanski grad Vranduk gdje su prvo posjetili staru džamiju Sultana Fatiha koja je sagrađena 1463. godine. Upriličena je posjeta i Muzeju grada Zenica gdje je održan historijski čas o bitnim činjenicama o vrandučkoj tvrđavi, a historijski čas održala je prof. Emina Selimović. Džematlije su imale priliku učestvovati u srednjovjekovnim igrama i natjecati se u streljaštvu.

Sljedeća destinacija na ovom putovanju bila je Zenica gdje se napravila pauza za namaz, odmor i kupovinu.

Poslije podne, putovanje je nastavljeno ka vlašićkoj visoravni. Po dolasku u turistički centar Babanovac, džematlije su koristile razne sadržaje. Najzanimljivi je bio odlazak na žičaru, u zoološki vrt, a za džematlije je upriličena i kahva na vlašićkoj livadi ispod Babanovca.

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu