Dan roze mahrame obilježen nizom aktivnosti

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla nizom različitih zdravstvenih, edukativnih i drugih aktivnosti obilježava ovogodišnji Dan roze mahrame.

 Već trinaest godina ova zdravstvena kampanja je redovna akitvnost Odjela i iz godine u godinu se mijenja i unaprijeđuje sa željom i nadom postizanja glavnog cilja a to je podizanje svijesti o sve većoj prisutnosti raka dojke, poticanju brige o zdravlju i informisanju o tome da je ova bolest izlječiva u velikoj mjeri ako se otkrije na vrijeme.

-Svih godina kako smo uključeni u kampanju obilježavanja Dana roze mahrame trudimo se da naše aktivnosti budu bolje, kvalitetnije i korisnije za naše džematlijke. Ove godine smo napravili nove iskorake. U saradnji sa Udruženjem žena Tuzle i njihovim partnerima omogućili smo nekoliko desetina besplatnih mamografskih i ultrazvučnih našim džematlijkama. Što je konkretan oblik poticanja preventivne brige o zdravlju.

Naše koordinatorice i džematlijke su i ove godine dale značajan doprinos svojim prilozima i učešćem u realizaciji  projekta Trka/šetnja za ozdravljenje iz čijeg se fonda tokom cijele godine realizuju različite zdravstvene i druge aktivnosti za oboljele i operisane žene ali i one koje to nisu, kazala je koordinatorica za brak i porodicu Elmedina Osmić Brzović.

U okviru programa obilježavanja Dana roze mahrame u utorak, 24. oktobra 2023. godine upriličena je posjeta Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC-a Tuzla. Prilikom posjete svim pacijenticama koje su operisane i koje se liječe od raka dojke uručene su prigodne hedije.

Održan je susret sa načelnikom Klinike prof. dr. sci. Adijem Rifatbegovićem i glavnom sestrom Elmanom Aljić koji su se zahvalili na posjeti i ukazanoj pažnji pacijenaticama smještenim na odjeljenju. Prof. dr. sci. Rifatbegović je rad i kontinuirana nastojanja Odjela za brak i porodicu na polju edukacije i motiviranja brige o zdravlju istakao važnim i pohvalnim. Podršku u realizaciji posjete dao je Odjel za društvenu brigu Medžlisa Tuzla.

Tokom cijele ove sedmice na svim edukativnim programima u tuzlanskim džematima govori se o zdravlju sa posebnim akcentom na prisutnost raka dojke, prevenciji i svemu što dolazi sa ovom opakom, ali izlječivom bolešću.

Dan roze mahrame počeo se obilježavati 2004. godine u SAD-u, a vremenom se proširio na Južnu Afriku, Egipat, Katar i brojne druge zemlje. Počeo je kao inicijativa grupe muslimanskih srednjoškolki u gradiću Columbia, u državi Misuri, a sada već desetine hiljada muslimanki iz cijelog svijeta učestvuje u ovoj kampanji. Odjel za brak i porodicu Medžlisa Tuzla je već trinaest godina dio globalne kampanje protiv karcinoma dojke.